De ambulante begeleiding van Stichting Woonzorg Lojal is gericht op zowel jongeren, volwassenen en gehele gezinnen. Bij ambulante begeleiding bezoekt de ambulante begeleider het individu of het gezin op in de eigen thuissituatie voor de begeleidingsmomenten. De begeleidingsinzet wordt in overleg met het individu, het gezin, eventueel belangrijke anderen en de consulent van de gemeente bepaald.
Bij deze vorm van begeleiding zijn de doelen en uren variabel, afhankelijk van de behoeften van het individu. Ondersteuning kan worden geboden op verschillende levensgebieden in de ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen).
De focus bij systemisch ambulante begeleiding ligt niet alleen op het individu, maar ook op de omgeving eromheen. Begeleiders werken actief samen met belangrijke anderen, die in de kring om het individu heen staan, zoals familie, werkgevers en vrienden.
De ambulante begeleiders vertalen, verbinden, coördineren en structureren in het belang van het individu. Het doel is om een ondersteunende context te creëren waarin de cliënt zich kan ontwikkelen en gedijen.
Deze vorm van begeleiding richt zich specifiek op gezinnen met complexe behoeften. Door observatie en analyse van gezinsdynamiek wordt gewerkt aan verbetering en herstel binnen het gezinssysteem.
De gezinsbegeleiding richt zich op het observeren van gezinsdynamiek gedurende de dag, het bespreken van rollen en taken van gezinsleden, en het identificeren van ondersteunende relaties rondom het gezin. De begeleider neemt een neutrale positie in, begrijpt en respecteert alle perspectieven, en werkt aan het verbeteren van relaties door het aanpakken van blokkades en teleurstellingen uit het verleden. De betrokkenheid van externe hulpbronnen, zoals professionals en het sociale netwerk, is essentieel voor succesvolle ondersteuning.
De HouVast-interventie is gericht op gezinnen met ouders die een licht verstandelijke beperking hebben. De begeleiders van Stichting Woonzorg Lojal zijn van mening dat deze interventie ook passend kan zijn bij gezinnen waarbij de ouders anderszins overbelast zijn. De HouVast-interventie richt zich op het versterken van de krachten van het gezin om de opvoedsituatie te verbeteren en zorgen te verminderen.
Samen met de ouders wordt een HouVast-plan opgesteld waarin successen en zorgen worden besproken. Alle betrokkenen hebben de mogelijkheid hun krachten en zorgen te delen. Zo kan er gezocht worden naar passende ondersteuning, inclusief hulp van het sociale netwerk. Het doel is om een veilige opvoedsituatie te creëren met gezamenlijke inspanningen.
Naast de genoemde vormen van begeleiding biedt Stichting Woonzorg Lojal ook aanvullende mogelijkheden, zoals systeem- en contextuele behandelingen, diagnostiek en behandeling van psychische aandoeningen. De focus ligt op het bieden van passende ondersteuning die aansluit bij de specifieke behoeften van cliënten en gezinnen.
06 - 23 79 95 34