Behandeling

Behandeling

Binnen Lojal heeft iedereen recht op een effectieve behandeling van zijn of haar problematiek. Omdat de cliënten van Lojal meestal veel hulpverleners hebben gezien en het vertrouwen vaak laag is in hulpverleners vindt Stichting Woonzorg Lojal het belangrijk om behandeling laagdrempelig aan te bieden. Uitgangspunt om behandeling intern binnen Lojal vorm te geven is dat behandeling helpend is voor de cliënt, zijn of haar systeem en de hulpverleners om hem heen. Het moet een bijdrage kunnen leveren voor de praktijk en de cliënt ondersteunen in zijn ontwikkeling. Doordat er een nauwe afstemming is tussen de leefwereld van cliënt, systeem, begeleider en de behandelaar, is er een integrale overgang van behandeling naar de praktijk.

De begeleiders kunnen worden ingezet als hulptherapeuten of mediatoren. Hierdoor vindt generalisatie makkelijker plaats. Daarnaast staat de leefwereld van de cliënt centraal. Lojal verdiept zich en sluit aan bij het leven van de cliënt. Er is oog en oor voor de knelpunten en de gewenste veranderingen naar het gewone leven. Er is aandacht voor de context en het systeem en daarbij oog voor cultuur en diversiteit. Door het bieden van behandeling op een integrale wijze wordt er zorg gedragen dat de behandeling niet los komt te staan van de begeleiding en zo veel mogelijk één geheel vormt. Het laatste wordt gezien als noodzaak om de vaak aanwezig basale wantrouwende houding van cliënten te kunnen “doorbreken”.

Voor welke psychische aandoeningen kunt u bij ons terecht?

Vragen? Neem contact met ons op

De term psychotrauma verwijst naar een zeer ingrijpende of schokkende ervaring, of een reeks van dergelijke ervaringen. Er is sprake van een feitelijke of dreigende dood, ernstige verwonding, ernstige en/of langdurige (emotionele) verwaarlozing of seksueel geweld. Het langdurig blootgesteld worden aan schokkende gebeurtenissen kan resulteren in een trauma. Wanneer trauma onbehandeld blijft zijn er verandering in het stresssysteem waarneembaar en daarmee ook problemen met stressregulatie. Langdurige stress is van Invloed op het geheugen en de concentratie. Er ontstaan lichamelijke klachten (slapeloosheid en gezondheidsproblemen), het zelfbeeld raakt beschadigd. Het risico op een onveilige hechting is groot en het wantrouwen in de medemens is vaak ernstig beschadigd.

Er zijn verschillende angststoornissen te onderscheiden, vaak spelen lichamelijke sensaties een rol bij angstklachten. Angststoornissen gaan gepaard met het vermijden van datgene waar men angst voor heeft.

Een depressieve stoornis verschilt in ernst en beloop. Hierbij wordt uitgegaan van een onderscheidt de volgende indeling: Lichte depressieve stoornis, matig-ernstige depressie of een persisterende depressieve stoornis. De behandelinzet is afhankelijk van de ernst en het beloop van de gestelde stoornis.

Er kan gedacht worden aan planning- en organisatieproblemen, sociale of emotionele problemen en conflicten met ouders.Bij de behandeling van ADHD is psycho-educatie een fundamenteel onderdeel. Er wordt op een gestructureerde manier voorlichting gegeven over het ontstaan en beloop van ADHD-symptomen, de impact van de symptomen op het functioneren, de rol van de omgeving en de behandelmogelijkheden.

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis lopen vast in het dagelijks leven. Over het algemeen kunnen zij baat hebben bij verschillende soorten interventies. Voor elke persoonlijkheidsstoornis zijn verschillende bijpassende interventies en methodieken. De behandeling van een persoonlijkheidsstoornis is langdurig en hoog-gedoseerd. Daarnaast is het belangrijk om terugvalpreventie te bieden. Naast psychologische therapie kan ook gedacht worden aan farmacotherapie en vak-therapie. Beide moeten worden afgestemd op het individu en de specifieke diagnose die is gesteld.

Lojal beschikt over de volgende behandeltechnieken;

Lojal biedt verschillende behandelmogelijkheden. afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten wordt door de behandelcoördinator in overleg met de client en de regiebehandelaar een keuze gemaakt over de intensiteit en of een individuele of groepsbehandeling passend is.

Traumabehandeling

Traumabehandeling is effectief bij het terugdringen van herbelevingen, (lichamelijke) stress, vermijdingsgedrag en verandering in cognities. Binnen de traumabehandeling kan gebruik worden gemaakt van verschillende wetenschappelijk onderbouwde technieken. Lojal biedt mogelijkheden in EMDR, Imaginaire exposure, Imaginaire rescripting en Write-junior. Meestal wordt er bij psychotrauma behandeling een combinatiebehandeling geboden. Lees meer

Lees minder

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een verzamelterm van bewezen effectieve behandelmethoden voor psychische problemen. CGT probeert zowel de manier van denken en interpreteren van de cliënt te beïnvloeden, maar ook diens manier van doen en laten. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten. In andere gevallen werkt men gelijktijdig met beide aspecten. De meeste cliënten komen in individuele therapie, maar er bestaat ook mogelijkheden voor groepstherapie. CGT is onder andere geschikt voor stemmingsstoornissen, gedragsstoornissen, maar ook verslaving, psychotische stoornis, aanpassingsstoornissen, psychosomatische stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Lees meer

Lees minder

Psycho-educatie

Psycho-educatie is meestal onderdeel van een geïntegreerde behandeling waarin de cliënt kennis en inzicht krijgt over zijn/haar klachten en de factoren die verantwoordelijk zijn voor het aanhouden van psychische klachten. De behandelaar geeft voorlichting en advies. Psycho-educatie kan zowel individueel met de client worden gedaan als samen met zijn systeem (naasten). De behandelaar en de cliënt doorlopen in veel gevallen een werkboek, bijvoorbeeld het werkboek ‘Weet wat je kan’ of het werkboek ‘Ouders met psychiatrische problemen’. Lees meer

Lees minder

Systeemtherapie

Er zijn verschillende vormen van systeemtherapie, waaronder: gezinstherapie, partnerrelatietherapie (als in de context van ouders van jongeren binnen Lojal) & ouder-kind therapie. Systeemtherapie kan klachten wegnemen die betrekking hebben op het gebied van relaties en onderlinge interacties. Het draagt bij aan het doorbreken van patronen, een beter begrip van zichzelf en de ander, en verbetering van onderlinge communicatie. De systeem therapeutische aanpak heeft meerwaarde bij een breed scala aan problemen. Bijvoorbeeld bij psychische problemen en klachten, relatie- en gezinsproblematiek, huiselijk geweld en lichamelijke aandoeningen. De systeemtherapeut biedt de cliënt mogelijkheden aan om het probleem of de problemen op te lossen.

Wat zich tussen mensen afspeelt, krijgt slechts betekenis in een context. In iedere interactie resoneren vele contexten mee. Het op een contextuele en relationele wijze kunnen kijken naar problemen en oplossingen is de kerncompetentie van systeemtherapeuten. In het systeemtheoretisch denken en handelen krijgt het functioneren van mensen en dus ook kinderen en jeugdigen betekenis, en kan begrepen worden wat zich tussen mensen afspeelt: door hun interacties en relaties. Door aandacht en beïnvloeding van meerdere individuen binnen het systeem en hun onderlinge interactiepatronen, kom je sneller tot de kern van het probleem. Als gezinsleden elkaar beter begrijpen en ondersteunen, wordt bovendien het risico op verergering of terugkeer van het probleem kleiner.


Binnen de sessies wordt gewerkt vanuit verschillende perspectieven, passend bij de cliënt en zijn probleem. Als voorbeeld het ‘narratieve perspectief’ waarbij tijdens een sessie gewerkt wordt met externaliserende gesprekken, deze objectiveren het probleem. Binnen de therapie kunnen cliënten gaan ervaren dat ze een identiteit hebben die losstaat van het probleem: het probleem wordt hét probleem en niet de persoon. In de context van externaliserende gesprekken staat het probleem dan niet meer voor de ‘waarheid’ over de identiteit van de mensen.
Lees meer

Lees minder

Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie is een effectieve therapie bij psychische klachten. Door beweging en lichaamsbeleving leert men anders omgaan met klachten. Psychomotorische therapie kan worden gebruikt om cliënten te helpen hun aandacht, gedrag en emoties beter te hanteren. Zij leren ook dat lichaamssignalen een betekenis hebben Er worden bewegingsactiviteiten gedaan waarin kinderen op een speelse manier uitgedaagd worden om te ontdekken wat ze kunnen en waar hun grenzen liggen. Ze leren hun grenzen herkennen, erkennen en/of verleggen. In het samen bezig tijdens sociale bewegingsactiviteiten, leren ze ook de grenzen van een ander beter herkennen en respecteren. De psychomotorisch therapeut helpt de cliënten om door middel van lichaamsgerichte oefeningen en bewegingsactiviteiten hun lichaam anders, positiever te ervaren en weer vertrouwen en plezier in hun eigen lichaam te krijgen. Door op speelse wijze samen met andere kinderen bezig te zijn, kan het kind oefenen met vaardigheden als op de beurt wachten, kiezen, mening geven, onderhandelen, iets zeggen of samenwerken in een groep. Psychomotorisch therapeuten kunnen door middel van lichaamsgerichte oefeningen cliënten helpen deze stressvolle ervaringen beter te hanteren. Lees meer

Lees minder

HouVast Gezinsbegeleiding

Er zijn we binnen Stichting Woonzorg Lojal verschillende begeleiders geschoold om de gezinsbegeleiding aan te bieden middels de HouVast interventie. Meer hierover lees je hier

Kom in contact

Goed!
Vul alstublieft uw voornaam in.
Goed!
Vul alstublieft uw achternaam in.
Goed!
Vul alstublieft uw email adres in.
Goed!
Selecteer alstublieft een Onderwerp.
Goed!
Vul alstublieft een onderwerp in.
Goed!
Vul alstublieft uw bericht in.

* Deze velden zijn verplicht.

Adres
Stichting Woonzorg Lojal
Postbus 245
7000AE Doetinchem
Telefoonnummer

06 - 23 79 95 34

E-mail

info@lojal.nl