Omdat de cliënten van Lojal meestal al veel hulpverleners hebben gezien en het vertrouwen in hulpverleners laag is, vindt Lojal het belangrijk om behandeling laagdrempelig aan te bieden.

Uitgangspunt om behandeling intern binnen Lojal vorm te geven is dat behandeling helpend is voor de cliënt, zijn of haar systeem en de hulpverleners om hen heen. Het moet een bijdrage kunnen leveren voor de praktijk en de cliënt ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling. Doordat er een nauwe afstemming is tussen de leefwereld van cliënt, systeem, begeleider en de behandelaar, is er een integrale overgang van behandeling naar de praktijk. De begeleiders kunnen worden ingezet als hulptherapeuten of mediatoren. Hierdoor vindt generalisatie makkelijker plaats. Daarnaast staat de leefwereld van de cliënt centraal, want iedereen wordt gevormd door zijn of haar context

Lojal verdiept zich en sluit aan bij het leven van de cliënt. Er is oog en oor voor de knelpunten en de gewenste veranderingen in het dagelijkse leven. Er is aandacht voor de omgeving, de context en het systeem en daarbij oog voor cultuur en diversiteit. Door het bieden van behandeling op een integrale wijze wordt er zorg gedragen dat de behandeling niet los komt te staan van de begeleiding en zo veel mogelijk één geheel vormt. Het laatste wordt gezien als noodzaak om de vaak aanwezige basale wantrouwende houding van cliënten te kunnen doorbreken.

Cliënten

In het uitgangspunt van Lojal staat dienstbare deskundigheid hoog het vaandel. Niet de financiële grenzen als uitgangspunt, als fundering nemen, maar wij zien de hulpverlening als maatschappelijke taakstelling op grond van ideologische en humanistische ideeën. Centrale motieven zijn solidariteit, rechtvaardigheid en recht op zelfontplooiing.

De omgeving c.q. het netwerk van de cliënt is minstens zo belangrijk. Bij onze doelgroep is hechtingsproblematiek een veelvoorkomend verschijnsel. Binnen Lojal willen we door middel van de contextuele benadering de cirkel rondom de cliënt verstevigen. Daarvoor is het nodig dat medewerker en cliënt met elkaar in verbinding blijven, zodat als dat nodig blijkt, creatief maatwerk geleverd kan worden. Vanuit dit belang bieden wij scholing aan medewerkers en behandeling aan onze cliënten en de gezinssystemen rond onze cliënten.

Binnen Lojal heeft iedereen recht op een effectieve behandeling van zijn of haar problematiek. De doelgroep van Lojal kenmerkt zich door grote kwetsbaarheden. De meeste cliënten krijgen de eerste kwetsbaarheden mee vanuit hun vroege jeugd. Vaak zijn de cliënten binnen Lojal opgegroeid in een gezin waar meerdere problemen speelden, de zogenoemde complexe gezinnen met meervoudige problematiek.

Onze medewerkers

Alle Lojal-medewerkers handelen vanuit de uitgangspunten van het contextueel werken, waarbij afstandelijke betrokkenheid, loyaliteit, belangeloze c.q. onbaatzuchtige belangstelling en dienstbare deskundigheid uitgangspunten zijn van ons handelen in het ondersteunen van onze cliënten. Onze medewerkers zijn of ontwikkelen zich tot vakmensen die inventief en snel kunnen en durven in te spelen op de behoeften en wensen van de cliënt (m/v) met inachtneming van verbondenheid met de ouders, het gezin van herkomst en de familie. Dat in een gepaste balans van geven en nemen.

De contextuele medewerker heeft respect voor en betrokkenheid op de omstandigheden van de cliënt. Steeds wordt de dialoog gezocht met de cliënt en zijn/haar systeem. De medewerker kan voldoende afstand nemen van zowel zijn eigen waarden- en normensysteem, als van de emotie die samengaat met de problemen van de cliënt. Daarbij stelt de medewerker zich de vraag waar de grens ligt van zijn eigen behoeften, bevestiging en betrokkenheid in de vormgeving van de hulpverleningsrelatie. Onze medewerkers zijn deskundig, zelfstandig, samenwerkingsgericht, creatief, enthousiast, initiatiefrijk, nieuwsgierig, betrokken, verbindend en humorvol.